Dobrze zrobione Pete, miło słyszeć, że ruszyłeś z miejsca. Chociaż nie chcę wchodzić w politykę dotyczącą nowej „konsultacji” EA (tj. już ustalonej decyzji) musiałbyś oddać swoje martwe ryby, aby odpłynęły z pływającym brzuchem. Tak jak ty, od ponad 13 lat nie zabiłem ryby z głodu, ale od tego czasu widziałem trzy, które zginęły z powodu głębokiego zacięcia. Jedną z nich był ostatni świeży, pokryty wszykami łosoś atlantycki z października, złowiony przez mojego gościa na muchę w Low Moor, głęboko zacięty na haczyk rozmiaru 12, po prostu zmarł podczas wyciągania, zbladł i wyzionął ducha. Wziąłem go jako limit jednego ryby mojego klubu. Pozostałe dwa to świeże łososie atlantyckie złowione na muchę w Clitheroe, które połknęły mój podwójny haczyk rozmiaru 10 i wykrwawiły się na śmierć. Obserwowanie, jak odpływają z pływającym brzuchem, naprawdę mną wstrząsnęło. Ribble od lat osiąga 100% lub poniżej, więc po co nakładać obowiązkowe zasady? Znam rzeki i obszary, gdzie łowi się większy procent ryb, ale należy to adresować w podziale na zlewnie. EA bez wątpienia stwierdzi, że jest to niewykonalne ze względu na redukcję zasobów, ale jak zamierzają zarządzać zakazem łowienia na robaka dla łososia, skoro można łowić na robaka inne gatunki na mieszanych łowiskach. Chociaż rzadko łowię na robaka, zakaz ten doprowadzi do upadku wiele małych klubów na małych rzekach górskich, które nie nadają się do łowienia na muchę. Zapobiegnie to również niektórym wędkarzom z ograniczoną mobilnością, którzy nie mogą brodzić/stać godzinami, a także strumieniom górskim, które napotykają 3 lub 4 wezbrania w swoim sezonie. Na szczęście Ribble nie jest jedną z nich, ale mam przyjaciół w komitetach klubów na Cumbrian Esk, Irt, Annas itp., gdzie większość łowienia odbywa się na robaka przy niskiej wodzie, oni zwracają wszystkie swoje połowy i natychmiast zacinają, aby uniknąć głębokiego zacięcia. Te kluby upadną. Zakładając, że zakaz łowienia na robaka wynika z głębokiego zacięcia, nigdy nie musiałem zabijać ryby złowionej na robaka z powodu krwawienia z głębokiego zacięcia, ale mam wiele złowionych na błystkę i kilka na muchę, głównie łososie atlantyckie. Jestem za wypuszczaniem ryb, ale ograniczenia dzwonią dzwonkami zagłady dla sportu na wielu rzekach. Kwestionuję również system klasyfikacji EA, który niedawno publicznie stwierdził, że Tyne zawodzi, cytując dane z liczników, podczas gdy liczniki były nieczynne przez wiele miesięcy w ciągu ostatnich kilku sezonów. Border Esk w tym roku świetnie łowił, dobre przyrosty, wspaniałe połowy trzymane w tajemnicy, tak, ale EA mówi, że jego łososie są na skraju wyginięcia. Jak organizacja nieodpowiednich, niedofinansowanych Quango, z których wielu nie jest wędkarzami ani nie rozumie cyklu życiowego ani cyklicznych czasów biegu naszych kultowych gatunków, może wprowadzać trwałe zmiany w prawie wpływające na przyszłość (śmierć) sportu, który kochamy. My, wędkarze, jesteśmy opiekunami rzek, dbamy i pielęgnujemy gatunki, zgłaszamy zanieczyszczenia, kłusownictwo wędkarskie, ale nasze opinie nie będą słuchane. Przedstawię swoją odpowiedź na konsultację, ale wiem, że nie zostanę wysłuchany. Jedynym akceptowalnym zakazem jest zakaz zakazywania, pozwólmy wędkarzom, związkom rzecznym i regionalnym konsultantom zarządzać zlewniami. Nie jakiś stażysta po studiach cierpiący na trądzik decydujący o przyszłości na podstawie wadliwych danych. Przepraszam Pedro za przejęcie twojego posta o sukcesie! Koniec narzekania.