Salmon Fishing Forum banner

River Ribble 2025

21K views 141 replies 35 participants last post by  Ratman  
#1 ·
Powodzenia i więcej i większych połowów dla wszystkich, którzy w 2025 roku będą łowić ryby w pięknej rzece Ribble i jej dopływach.
Wygląda na to, że rok 2024 był generalnie lepszy dla łososia niż 2023 (nic trudnego!), miejmy nadzieję, że rok 2025 będzie znowu lepszy.
Łowienie pstrągów było przyzwoite i było mnóstwo małych lipieni przynajmniej w górnym biegu rzeki.
Jak zawsze, wszyscy musimy być czujni na oznaki zanieczyszczenia wody i wszystko, co wpływa na jakość wody, życie owadów i ryb. W szczególności będę obserwował dno rzeki. Na szczęście straszny, śliski bałagan na początku maja 2024 roku został szybko naprawiony przez powodzie i wyższy poziom wody.
Czekam z niecierpliwością na wieści od każdego, kto wyruszy na poszukiwanie jakiegokolwiek gatunku.

#4 · (Edited)
Cóż, czy ktoś już wyjął Dżungle Drums ze schowka pod schodami, nie mówiąc już o tym, żeby zacząć w nie uderzać?
Te kilka ostatnich dni łagodnej pogody z pewnością zachęciło kilku ludzi do kilku rzutów, czy jest w ogóle coś do zgłoszenia, nawet jakieś obserwacje lub kilka plusków?
Coraz bardziej swędzi mnie, żeby rzucić i będę na zewnątrz w ciągu najbliższych kilku tygodni, jak tylko rozwiąże się problem z transportem i znów będę w pełni mobilny.
Wygląda na to, że w tym roku była długa szara zimna zima i wiem, że to wciąż wcześnie, ale cieszę się, że sprawy się ruszają.
Dzień taki jak dzisiaj i Ribble Jerry byłby z pewnością dniem do zapamiętania!
Pedro.

#11 ·
W czwartek poszedłem zrobić kilka rzeczy w domku i nie zauważyłem żadnych oznak żerowania pstrągów ani lipieni na powierzchni podczas przerw, ale tak, to nie potrwa długo.

Myszy zjadły moje rury gazowe, co zauważyłem podczas wycieczki w poprzednim tygodniu, aby zrobić trochę stolarki. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, więc tak naprawdę nie wiem, co robić. Są już w środku i prawdopodobnie nie odejdą w najbliższym czasie. Zostawiłem stare rury gazowe na podłodze, żeby mogły je pogryźć zamiast nowych, ale ostatecznie na pewno spróbują.

Kupiłem elektroniczny odstraszacz myszy, ale nie potrafię powiedzieć, jak bardzo jest skuteczny. Rozstawię go podczas mojej pierwszej wyprawy wędkarskiej, prawdopodobnie w poniedziałek 17, jeśli dopisze szczęście, jeśli chodzi o pogodę.

Jeśli odstraszacz nie zadziała, będę musiał go ponownie wymienić, ale tym razem na ocynkowany oplot. Wydaje się, że będzie trudniejszy w obsłudze, ale trzeba.

#18 ·
Tak, dużo ruchu żwiru przez zimę całkowicie wypełniającego i niszczącego dobre kłamstwo. To, co mnie zadziwia, to ruch strumienia na przestrzeni lat. Jeśli spojrzysz na górne zdjęcie z zeszłego lata, po lewej stronie zdjęcia znajduje się krzak wierzby, na dolnym zdjęciu strumień przylega do tej wierzby, przesuwając się zimą o około 12 stóp.

#21 ·
Właśnie patrzyłem na kamery RFCA i przerażające jest, jak nisko opada Ribble, obecnie przewidywane jest 1 mm deszczu w poniedziałek. To powinno ledwo zmoczyć stopy w brodzących butach - jeśli w ogóle.
Jeszcze w tym roku nie byłem nawet w pobliżu rzeki, a jesteśmy już prawie w połowie roku!.
Nie mogę się nawet zmusić do tego, żeby tam pojechać i popatrzeć, myślę, że byłoby to zbyt przygnębiające!.
Pedro.

#22 ·
To smutny stan rzeczy. Potrzebujemy wielkiej powodzi, żeby oczyścić to bagno, a kolejnej kilka dni później, żeby wyciągnąć trochę ryb. Niestety nic takiego nie jest przewidywane w najbliższych tygodniach. Miejmy nadzieję, że się mylą i wkrótce spadnie porządny deszcz, bo inaczej ryby będą w czarnej d.

#24 ·
To smutny stan rzeczy. Potrzebujemy dużej powodzi, żeby oczyścić to gówno, a kolejnej kilka dni później, żeby wyciągnąć trochę ryb. Niestety, nic takiego nie jest przewidywane w prognozie na tygodnie. Miejmy nadzieję, że się mylą i wkrótce spadnie porządny deszcz, bo inaczej ryby będą w dupie.

Attachments

#23 ·
Nie wiem, czy to powstrzymuje duże pstrągi przed powrotem do ich normalnych letnich 'domów', czy też po prostu się chowają, ale prawie nic nie widać w ruchu. Mój kumpel miał w czwartek pstrąga 37 cm, ale przeważnie możemy złapać tylko małe ryby, pstrągi, łososie i lipienie, co jest dobre, ponieważ jest ich tak dużo, ale szczerze mówiąc, nie jestem zadowolony z ich łowienia, ponieważ nie wyobrażam sobie, żeby to im służyło, pomimo naszych starań, aby obchodzić się z nimi naprawdę ostrożnie i szybko. Na brzegach są też dosłownie miliony półcalowych narybków, chronionych i pozornie dobrze prosperujących na dnie pokrytym chwastami, więc może wyniknie z tego coś dobrego.

Był facet, który zamieścił tutaj link do swojej pracy doktorskiej o przeżywalności narybku, która jest prawie idealnie proporcjonalna do wysokości rzeki wiosną. Im więcej powodzi, tym mniej narybku przeżywało i odwrotnie, więc może wyniknie z tego coś dobrego?

Może to dobrze wróży na przyszłe lata? Możemy tylko mieć nadzieję, ale w tej chwili to straszne wędkowanie, bez szansy na zobaczenie łososia. Nie żebyśmy kiedykolwiek widzieli jakiegoś tam, gdzie jesteśmy, no, rzadko, ale teraz musi być o wiele gorzej.

#31 ·
Też to czuję, ale jest to bardzo potrzebne. Byłem we wtorek i warstwa chwastów/glonów na dnie jest teraz okropna. Nadal nie ma dużych ryb, które by się poruszały, i nie ma tyle życia owadów, ile się spodziewałem, zwłaszcza biorąc pod uwagę liczbę ciepłych dni z rzędu. Myślałem, że będą się unosić jak mgła, we wtorek był taki piękny dzień. Zebrane wieczorem, ale nadal nic takiego, jak widziałem w przeszłości. Zastanawialiśmy się, czy mogą lubić bardziej wilgotne dni, ale tak naprawdę nie mamy pojęcia.