Salmon Fishing Forum banner
101 - 120 of 142 Posts
Nie zamierzam cię za to atakować.
Wędkarze są łatwym celem, co jest hańbą, biorąc pod uwagę, że to my naprawdę jesteśmy strażnikami rzek i codziennymi obserwatorami wpływu na nasze drogi wodne i ryby.
Każda broń, którą można dać bezbronnym i (ogólnie uważanym za) bezużytecznym EA, to o jedną broń za dużo.
Zasada „złap i wypuść”, haczyki bez zadziorów, zakazy tego i owego dla wędkarzy są nieistotne w porównaniu z wyciekami ścieków, złymi praktykami rolniczymi, poborem wody, słabą akwakulturą, dziesiątkowaniem ryb drapieżnych przez połowy na morzu, pożeraniem młodych ryb przez ptaki (i zanim ktoś powie, że ptaki nie mają wpływu - otwórzcie oczy) i zmianami klimatycznymi.

Podsumowując, przestańcie próbować ograniczać wędkarzy i zmuszajcie władze do odpowiedzialnego działania i robienia tego, co powinny robić, aby dbać o nasze środowisko.
Rządy rok po roku nie robiły nic, aby wymusić lepsze praktyki, ponieważ po prostu nie jest to warte głosowania.

Jesteśmy łatwym celem. Przestańcie do nas strzelać i obróćcie haubice w drugą stronę.
Dziękuję za komentarz, chociaż nie jestem do końca pewien, do której części konkretnie się odnosisz, ale postaram się odpowiedzieć konstruktywnie.

Jeśli sugestia jest taka, że organizacje takie jak RFCA lub NWATFCC nie angażują się w Environment Agency lub inne organy ustawowe, musiałbym z szacunkiem się z tym nie zgodzić. W rzeczywistości duża część tego obecnego procesu jest napędzana przez DEFRA, a te dobrowolne, regionalne organizacje są jednymi z nielicznych głosów konsekwentnie podnoszących obawy wędkarzy w formalnych ustawieniach.

Ważne jest, aby zrozumieć: wybierając brak zaangażowania lub brak odpowiedzi — czy to za pośrednictwem RFCA/NWATFCC, czy bezpośrednio do EA, EA zinterpretuje to jako zgodę na propozycje domyślnie. Jeśli tylko kilkaset osób odpowie z tysięcy posiadaczy licencji, założeniem będzie, że większość jest zadowolona.

Jednym z największych wyzwań dla społeczności wędkarskiej jest to, że nie zawsze działamy zbiorowo ani proaktywnie. Tymczasem organizacje takie jak na przykład RSPB są wysoce skoordynowane i dlatego mają znacznie większy wpływ na decydentów i organy regulacyjne. Jako osoba, która zarządza Area Based Bird Management Licence dla Ribble, zapewniam, że Natural England jest pod ogromną presją ze strony grup lobbujących na rzecz ptaków i ich podmiotów prawnych, aby uzasadnić przydzielone liczby i interwencje. Zapewniam również, że wielu licencjobiorców nie wykorzystuje swojego przydziału - co to mówi?

To nie jest osobista krytyka pod Twoim adresem: ale ogólna obserwacja: jeśli nawet ułamek energii poświęconej na forach i wątkach na Facebooku zostałby zamiast tego skierowany na pisanie do posłów lub odpowiadanie na konsultacje, mielibyśmy znacznie głośniejszy głos tam, gdzie naprawdę ma to znaczenie.

Wszyscy głęboko dbamy o nasze rzeki i ryby, ale jestem pewien, że zgodzisz się, że musimy angażować się konstruktywnie, aby być słyszanym, a nie milczeć, ale być wścibskim w naszych komorach echa.

Dziękuję za poświęcenie czasu na szczegółowe wyjaśnienie 9007, jest to bardzo doceniane. Z pewnością rozważę teraz wypełnienie ankiety.

Crabacle, rozumiem, co mówisz, że w dużej mierze mówimy o rzeczach nieistotnych, ale to nie sprawia, że propozycje są całkowicie bezcelowe. Tak, jesteśmy stosunkowo nieliczni i często możemy zrobić znacznie więcej dobrego niż złego, zgłaszać problemy znacznie szybciej niż w innym przypadku, ale to nie oznacza, że na przykład łowienie na haczyki bezzadziorowe nie byłoby dobrą rzeczą. Prawie całkowicie się już przestawiłem, ale gdyby to było prawo, na pewno dołożyłbym starań, aby przejrzeć wszystkie moje gotowe przypony i to zrobić. Rzeczywiście, to ćwiczenie sprawiło, że pomyślałem, że właśnie to zrobię.

Nigdy też nie marzyłbym o zabraniu ryby, żadnej ryby, i byłbym zdruzgotany, gdyby jakaś umarła przy mnie, a minęły już lata i lata, w tym wszystkie pstrągi i lipienie, które złowiłem. Gdyby jakaś umarła lub doznała poważnych obrażeń, byłbym poważnie zdenerwowany, sfrustrowany i zły na siebie. Nie widzę, jak może to być złą rzeczą, jeśli haczyki bezzadziorowe są obowiązkowe i jeśli zostaniemy poproszeni o zwrócenie wszystkich ryb wędrownych. Z pewnością byłoby to dobre dla ryb, a co za tym idzie, jest to dobra rzecz dla nas wszystkich.

Tylko dlatego, że prawdopodobnie zostaniemy poproszeni o zrobienie tych rzeczy, niekoniecznie oznacza to, że nie robią oni żadnych innych rzeczy, które chcielibyśmy, aby robili. Prawdopodobnie tego nie robią, ale czy zaprzestanie tego naprawdę dałoby im zasoby, aby robić wszystkie rzeczy, które chcielibyśmy?

Nie przekażę swoich poglądów linii „EA zrobi, co zechce, jeśli nie zareagujemy”.

Jednak jeśli chodzi o licencję na strzelanie do ptaków, która nie została spełniona, uważam, że nasz klub ma w tym roku licencję na kormorany na całe 2 ptaki. WTF?
Nawet nie zrobi wgniecenia. „Wielu licencjobiorców nie wykorzystuje swojej alokacji”? Prawdopodobnie istnieje dobry powód, dla którego nie zgłaszają dokładnie.
Proszę przestać ulegać politycznym uprzejmościom i zrobić coś sensownego.
Być może na następnym spotkaniu RFCA przedstawi wspólną odpowiedź wszystkich klubów Ribble zgodną z moimi powyższymi odczuciami.
Nawiasem mówiąc, nie zakładaj, że publikując tutaj, nie odpowiedziałem na kwestionariusz.

Jest wielu kucharzy reprezentujących wędkarzy i żadnych szefów - tak jak lubią to władze.

Czy wystawiłem komuś nos moim postem? Mam nadzieję.
Nie warto już komentować tego tematu.

Nie podzielam poglądu, że „EA zrobi, co zechce, jeśli nie zareagujemy”.

Jednak jeśli chodzi o licencję na strzelanie do ptaków, która nie jest spełniana, uważam, że nasz klub ma w tym roku licencję na kormorany na całe 2 ptaki. WTF?
Nawet nie zrobi to wgniecenia. „Wielu licencjobiorców nie wykorzystuje swojej alokacji”? Prawdopodobnie istnieje dobry powód, dla którego nie zgłaszają oni dokładnie.
Proszę przestać ulegać politycznym uprzejmościom i zrobić coś sensownego.
Być może na następnym spotkaniu RFCA przedstawi wspólną odpowiedź wszystkich klubów Ribble zgodną z moimi odczuciami powyżej.
Nawiasem mówiąc, nie zakładaj, że publikując tutaj, nie odpowiedziałem na kwestionariusz.

Jest wielu kucharzy reprezentujących wędkarzy i żadnych szefów - tak jak lubią to władze.
Czy zirytowałem kogoś swoim postem? Mam nadzieję.
Nie warto już komentować tego tematu.
Zapewnię, że Państwa pozytywna, proaktywna odpowiedź z pewnością zostanie poruszona na następnym spotkaniu RFCA. Jeśli chcą Państwo formalnie wystąpić, zapraszam do kontaktu mailowego: ng.rfca@gmail.com

Coraz mniejsze kręgi

Jedyne dane, jakie Defra posiada na temat liczby łososi, pochodzą z naszych raportów połowowych i pobierają od nas 85 funtów rocznie za ich udostępnianie. Co za system.

Utrudnij łowienie ryb - tj. ogranicz metody itp. - więcej osób rezygnuje. Mniej osób łowiących = mniej złowionych łososi. Mniej złowionych łososi = więcej ograniczeń. Ponieważ jest to tanie rozwiązanie. Żałosna, tania reakcja, aby wyglądać na to, że podjęli działania. Słowa na wiatr.

Jak słusznie zauważyli inni - problem nie leży w nas. Jesteśmy już dobrowolnie na poziomie 96% C&R.

Wypełniłem to - głównie niezdecydowany i narzekający na opłatę za licencję migracyjną. Moim zdaniem powinno się ją znieść - licencja na pstrąga i raport połowowy to wystarczająco dużo danych. Bez nas są ślepi.

Defra wydaje się kontaktować co dziesięć lat 2015 - 2025 - następny będzie w 2035 roku. Tymczasem rzeki są stale zanieczyszczane przez prywatną wodę i spływy rolnicze.

Pytanie 1 - Czy uważasz, że łososie lubią zimną, czystą wodę?
Pytanie 2 - Czy powinniśmy zmniejszyć rozstaw haczyka?

Które z dwóch pytań jest trudniejsze do osiągnięcia w ramach budżetu?

Jesteśmy łatwym celem.

Playhappy, Łów więcej,
Boo

Wszelkie sugestie, że EA/DEFRA faktycznie robią cokolwiek skutecznego, aby chronić rybołówstwo, są całkowicie fałszywe. Wiele czynników oczywiście przyczynia się do spadku połowów - ALE praktycznie wszystkie można rozwiązać za pomocą alternatywnych podejść (oczyszczanie ścieków i metody uprawy), które w niezwykły sposób przynoszą korzyści również szerszemu społeczeństwu - jednak potężne interesy temu zapobiegają.

Wyciągnąłem wędkę po raz pierwszy od kilku miesięcy na dużej, 3-stopowej, torfowej rzece, głównie po to, by pozbyć się zimowej chandry. Używając dużej czerwonej Franciski byłem zaskoczony, gdy poczułem mocne szarpnięcie, a potem agresywne branie z rybą przez 15 sekund, zanim wykonała akrobatyczny skok i zrzuciła muchę, świeżo wyglądającego łososia o wadze około 10 funtów, który sprawił, że serce zabiło szybciej.

Wyciągnąłem wędkę po raz pierwszy od kilku miesięcy na dużej, torfowej rzece o szerokości 3 stóp, głównie po to, by pozbyć się klaustrofobii. Używając dużej czerwonej Francis, byłem zaskoczony, gdy poczułem mocne szarpnięcie, a później agresywne branie z rybą przez 15 sekund, zanim wykonała akrobatyczny skok i zrzuciła muchę, świeżo wyglądającego łososia o wadze około 10 funtów, który sprawił, że serce zabiło szybciej.
Dobrze zrobione Warwick, jak mówi przysłowie: „lepiej mieć haczyk i stracić, niż nigdy nie mieć haczyka”... Kiedyś powiedziałem to samo PlayHappy po tym, jak straciłem świeżego ze pływu Springera 8 kwietnia, który wypluł muchę po dobrych kilku minutach walki i 3 razy wyskoczył w pobliżu Clitheroe. Powiedział mi, widząc, jak blednę, chowam twarz w dłoniach i powtarzam ze łzami w oczach: „Nie, nie, nie, nie”, że wątpi, czy to powiedzenie jest poprawne :)

• Like
Reactions: Warwick I
Sezon na troć wędrowną wreszcie się zakończył – kolejny pusty połów dla mnie😩
Byłem bardziej skuteczny z łososiem niż z trocią wędrowną.
Wyszedłem dziś po południu z dużą wędką i w ciągu pierwszej pół godziny zaciąłem i złowiłem łososia, a w ostatniej godzinie dnia złowiłem kolejnego grilse.
Miejmy nadzieję, że w ciągu ostatnich 6 tygodni sezonu pojawi się przyzwoita liczba łososi 🤞
Image

Image

Dobra robota Paul, miałeś przyzwoity sezon. Jestem pewien, że w ciągu najbliższych 6 tygodni będzie dla ciebie jeszcze wiele więcej.

Zarządzałem kolejnym dzisiaj po południu i sezon na pstrąga morskiego o wadze 1 1/2 funta i straciłem łososia lub pstrąga morskiego - kołowrotek krzyczał przez kilka sekund, a potem wszystko się rozluźniło, trochę wygrywasz i trochę tracisz! Wszystko to część wędkarstwa 😀

Ribbles są teraz przepełnione, dobrze, że dziś rano nie wybrałem się na wycieczkę, właśnie przekroczyłbym rzekę i wkrótce potem wszystkie myśli o powrocie i nawet o konstruktywnym wędkowaniu poleciałyby z nurtem z całym tym wezbranym wodą!
Czas na trochę wiązania much!
Pedro.
Jestem pewien, że wyjdziesz w tym tygodniu, Pete.
Napisz do mnie na WhatsApp, jeśli nie jesteś pewien, kiedy planujesz przyjść.

101 - 120 of 142 Posts