Salmon Fishing Forum banner

River Ribble 2025

21K views 141 replies 35 participants last post by  Ratman  
#1 ·
Powodzenia i więcej i większych połowów dla wszystkich, którzy w 2025 roku będą łowić ryby w pięknej rzece Ribble i jej dopływach.
Wygląda na to, że rok 2024 był generalnie lepszy dla łososia niż 2023 (nic trudnego!), miejmy nadzieję, że rok 2025 będzie znowu lepszy.
Łowienie pstrągów było przyzwoite i było mnóstwo małych lipieni przynajmniej w górnym biegu rzeki.
Jak zawsze, wszyscy musimy być czujni na oznaki zanieczyszczenia wody i wszystko, co wpływa na jakość wody, życie owadów i ryb. W szczególności będę obserwował dno rzeki. Na szczęście straszny, śliski bałagan na początku maja 2024 roku został szybko naprawiony przez powodzie i wyższy poziom wody.
Czekam z niecierpliwością na wieści od każdego, kto wyruszy na poszukiwanie jakiegokolwiek gatunku.

#128 ·
Nic z tego dla mnie!, też ciężko próbowałem. Nigdy nie widziałem ani jednego łososia, widziałem garść troci, nawet jeden przyłów w jednej miejscówce z ogonem na wierzchu. Myślę, że było za dużo dobrej jakości wody, żeby łosoś mógł przepłynąć i oni w pełni z tego skorzystali!. Było dla mnie za wysokie, żeby przejść przez rzekę i wiem, że przy takim poziomie wody nie jest to najlepsze do łowienia, mimo że kolor był dobry i wszystkie śmieci zostały wypłukane. Mogę tylko dalej próbować!. Pedro.

#130 ·
Miałem kilka rzeczy do zrobienia w mojej chatce, ale zabrałem sprzęt i zjechałem kilka razy, ale niczego nie dotknąłem. Mój kumpel próbował kręcić i to samo u niego. Nadal trochę za szybko dla mnie, ale zgadzam się, wyglądało naprawdę ładnie. Jak mówisz, spodziewany jest duży deszcz, więc zaraz tam wrócę. Muszą to uwielbiać, trwa to już wiele dni.

#131 ·
Łowiłem w czwartek i piątek po pracy na górnym odcinku Ribble.
W czwartek miałem łososia typu hen o wadze 9-10 funtów i pstrąga o wadze 2,5 funta.
W piątek straciłem kolejnego, moja żyłka zaplątała się pod moją kamizelką do łowienia na muchę, gdy ryba obracała się z muchą, która uderzyła o powierzchnię i spadła. Miałem też 3 pstrągi.
Image

#134 ·
W czwartek i piątek po pracy łowiłem na górnym Ribble.
W czwartek miałem kolorowego łososia samicę o wadze 9-10 funtów i pstrąga o wadze 2,5 funta.
W piątek straciłem kolejnego, moja żyłka zaplątała się pod moją kamizelką do łowienia na muchę, gdy ryba obracała się z muchą, która uderzyła o powierzchnię i spadła..
Miałem też 3 pstrągi. View attachment 114916
Czy to to samo zdjęcie, które opublikowałeś w zeszłym tygodniu?

#132 ·
Myślę, że to wystarczająco dużo wody na teraz, dziękuję bardzo, wszystko, co ma nadejść, prawdopodobnie już było i minęło. Dziś jest znacznie chłodniej, może warto spróbować w środę, jeśli deszcz odpuści.
Myślę, że szukamy przymrozków lub dwóch i kilku ryb, które wrócą, aby teraz trochę połowić. Czuję, że więcej wody nie przyniosłoby już nic dobrego wędkarstwu. Słuchając bębnów dżungli siedząc w chacie w piątek, wypełniając twarz "growlerem", nie brzmiało to obiecująco nigdzie nad rzeką, jeśli chodzi o połowy.
Moje wyposażenie nadal jest w samochodzie, czekając na schowanie, tutaj lało od świtu do zmierzchu!, więc nie miałem ochoty wczoraj moknąć, tylko wszystko chować!
Pedro.

#135 · (Edited)
Przeglądam stare pudełka na muchy i znalazłem te, które kupiłem na Chatsworth Angling Fair na długo przed 2006 rokiem, kiedy to zostało zamknięte. Nigdy nie widziały wody, a materiały są bardzo sztywne i nieruchome. Myślałem, że może te dwa po prawej to w pełni ubrane Jock Scott's, reszta sugerowała Irish Lough Flies, ale mogę być bardzo daleko od prawdy. Jakieś pomysły?
Image